tirsdag den 23. februar 2021

Er italiensk opslag og aflukning altid det rette valg når du har en 1 ret, 1 vrang rib?

 

bliv klogere på dine opslag og aflukninger

På Instagram røg jeg ud i en længer diskussion om hvor vidt det italienske opslag og aflukning er elastisk. 

Min påstand er at det ikke er elastisk, nærmere lidt slapt. 


Når det så er sagt, så er jeg jo selv ret stor fan af det italienske opslag og den italienske aflukning... Jeg bruger dem bare ikke til alt. 

Derfor lavede jeg en video hvor jeg netop gennemgår 4 gode 1 ret, 1 vrang opslag og aflukninger, der i blandt også det italienske. 


Se videoen her 

Når det kommer til at slå op og lukke af, er det enormt vigtigt at kende til fler metoder. 

Det første opslag jeg lærte er det der hedder gammelt norsk, det er et opslag der er i familie med det almindelige krydsopslag som langt de fleste lære sig som det første... MEN vi er nogle, og jeg tror det har noget med at gøre med, hvem vi har lært at strikke af, og hvor i landet de gik i skole da de lærte at strikke. 

Mange Sønderjyder og Nordjyder har lært gammelt norsk som deres første opslag. 

Jeg er ret nysgerrig på dette, så hvor i landet er du fra og hvilket opslag var det første du lærte? 

Selv er jeg født og opvokset på Fyn, men min farmor, som er den der har lært mig at slå op, er fra Fredericia.  

fordele og ulemper ved forskellige 1 ret 1 vrang opslag og aflukninger



Det var en lille omvej... det jeg vil fortælle med gammelt norsk opslag, er at det er det MEST ELASTISLE opslag jeg kender, det kan give sig helt utroligt, og så kommer maskerne ind på plads igen, når du slipper spændingen. 

De italienske kan også give sig ret langt, men der hvor jeg mener de ikke er elastiske, er netop at de ikke hurtigt finder deres vej ind på plads igen, ofte flaner de let. Derfor kalder jeg dem for slappe opslag. 

onsdag den 3. februar 2021

Er der gået hul på dine håndstrikkede sokker? Her viser jeg dig hvordan du kan lappe store huller og stoppe de små.

 

Lær at lappe og stoppe huller i sokkerne

Det bedste er at stoppe skaden inden den er blevet for stor, men ind i mellem, sker det bare at hullet er blevet så stort at det næsten er umuligt at stoppe, og så må der er en lap til. 

I dette blogindlæg lære du både at lappe og stoppe dine huller, og ja du kan lappe og stoppe andet end bare sokker, disse tips gælder på alt strik ;-) 


Lær at lappe og stoppe huller i dine sokker over på bloggen www.bykaae.dk

Store huller VS små huller og slidte områder. 

Et stort hul vil jeg altid strikke en lap på. I videoen her viser jeg præcis hvordan. 
Kort fortalt, så sættter jeg min strikkepind, ind i maskerne under hullet, i strikkeretningen naturligvis. Jeg stikker pinden ind i hver maske, ind til jeg er ca 3-4 masker uden for hullet, hvor det er bredest. 
Derefter syr jeg en hjælpesnor sådan at jeg har en lige line at følge, mens jeg strikker lappen op og sammen med strømpen, der er altså ikke noget syarbejde efterfølgende. 



Små huller og slidte områder, fikser jeg altid med maskesting, til sidste i videoen her viser jeg hvordan jeg syr maskesting på slidte områder, mens jeg i denne video, fikser et lille hul. Et større hul kan også redes med maskesting, men der skal du være mere tålmodig, i denne video viser jeg hvordan

onsdag den 27. januar 2021

Kaninører på din sokketå kan let undgås


Undgå kaninører når du lukker din tå af

Når du lukker tåen af med maskesting, oplever du sikkert at der kommer en lille tut i hver side, de såkaldte kaninører. Her viser jeg hvordan du undgår dem helt. 



Det er særligt når du strikker sokker på tykke pinde at problematikken virkelig bliver at se. I tyndt garn er det ikke lige så tydeligt, og måske spiller det slet ikke en rolle. 

I videoen oven over viser jeg hvordan jeg let undgår at få kaninører når jeg lukker af med åbne maskesting. 


Hvorfor er det overhovedet kaninører opstår? 

Når du lukker af med maskesting, skaber du en ny pind - en række af masker, og den første og sidste af disse masker, vil kunne ses som små tutter, der stikker højere op, en den omgang du lige kommer fra.  



trin 1
når du er færdig med at strikke din båndtå og skal til at lukke af, så lad garnet hænge, og gør klar ved at trække første maske over næste maske, strik til der er 2 masker tilbage for forreste del og træk sidste maske over masken før. Gør det samme på den anden side

trin 2
luk nu af med helt almindelig åbne maskesting som vist i videoen øverst. 

Huskeremsen til maskesting
forreste pind, ret og af - vrang og bliv.
bagerste pind, vrang og af - ret og bliv. 


Drømmer du om at blive en ørn til at strikke sokker, så er mit 5 uger online kursus måske noget for dig. 











torsdag den 21. januar 2021

3 måder at strikke hæl på, en gratis miniworkshop om at strikke sokker

 



Fødder er forskellige, derfor er det nødvendigt at kende til flere måder at strikke hæl på.


Tag f.eks Michael og mig, Michael har en lav vrist og en smal fod, på ham sidder timeglashælen (også kendt som bommerang og fish kiss lip hæl) rigtig godt, men på min fod spænder den hen over vriste. Altså jeg kan sagtens få sokken på, men maskerne hen over foden er mega udspændte. 

På min høje vrist passer en kilehæl eller Sweet tomato hælen super godt, men Michael nærmest svømmer i en sok med den hæltype. 

Så når du har strikket en sok der sidder dårligt og endda efter en opskrift, er der større sandsynlighed for at det er hælen den er gal med, end f.eks din strikkefasthed, eller måltagning. 


I videoen oven over, viser jeg og gennemgår detaljeret, hvordan jeg strikker de 3 forskellige hæltyper. og hvil du følger linket her har jeg en gratis pdf til dig med hele workshoppen. 

Hvilken hæltype er for mig?

Svar:
Når det kommer til hvilken type hæl der passer dig særligt godt, må du først se på dine fødder, mere specifikt på din vrist.

På billede ser du forskellen på en normal og en høj vrist, den høje vrist har mange flere centimeter rundt end den "normale" og en lav vrist vil have færre centimeter. 

Noget der kan indikere om din vrist er lav, normal eller høj, er dine sko. Strammer de altid over foden når de er nye, har du en høj vrist. Synes du at du let "svupper" rundt i dem selv om de passer i længden har du en lav vrist. 

Men hvilke hæltyper passer så mig? 

Lav vrist: Timeglashælen som er med i workshoppen og afterthougth hælen passer din fod særligt godt.

Normal vrist: Heldige dig, du passer stort set alle typer.

Høj vrist: Alle typer af kile hæle, Sweet tomato passer din fod (Kilehæl og Sweet tomato hælen er med i workshoppen).

GRATIS PDF