onsdag den 19. juni 2013

Sådan gør du - hvad er en Raglan?

I disse dage holder jeg kursus i customize, på kurset var der en del forvirring om begrebet Raglan...

Hvad er en Raglan?
Hvordan strikker man en Raglan?
Og hvad er forskellen på en Raglan og et rundt bærestykke?

Derfor tænkte jeg at det var på tide med en ny, Sådan du...

På billedet nedenfor ser du en skitse af en Raglan sweater. Raglan'en er strikket nedefra (den kan også strikkes oppefra, resultatet er det samme).

Forestil dig at du strikker rund - ryg og forstykke hænger sammen, (du kan også strikke frem og tilbage på pindene og sy sammen).
Først strikker du kroppen, når den er så lang som du ønsker, målt fra lige under armen, og til der på taljen/hoften, den skal gå til.
Næst efter strikker du ærmer, 2 stk det sammen gælder som på kroppen, de skal måles fra lige under armen, og til der på håndleddet, hvor du ønsker de skal stoppe.Nu skal ærmerne sættes til kroppen. Når jeg sætter til, kan jeg godt lide at lade maskerne under ærmet hvile, så jeg kan sy dem sammen med åbne maskesting. Men måske vil du blot lukke af, og sy sammen.

Jeg lader hvad der svarer til en 4-8 cm i masker hvile, både i siderne på kroppen, og under ærmet.

Nu sætter du dit første ærme til, der hvor du sluttede din omgang på kroppen på ryggen, Sæt en markør M1 (omgangs start), strikker over ærmet, sætter den næste markør M2, strikker over halvdelen af kroppens masker, sætter M3, strikker over andet ærme, og sætter M4, strikker over ryggen, og er nu ved omgangens start M1.

Raglan, er den måde du strikker dit bærestykke mindre på, ved at mindske antallet af masker fra bryst til hals. Raglan lukningen, ses som en lige linje, fra ærmegabet op til din hals dannet af aflukninger (eller udtagninger, hvis strikket oppefra). Indtagningerne / udtagningerne gøres på hver side af markøren (eller en mærke maske) ofte tages der ind på hver anden omgang. Linjen med dine aflukninger går fra begyndelsen af din armhule. til øverst på skulderen, hvor skulder og hals mødes.Eksempler på Raglan 
Bifrost sweater strikket oppefra og ned - en god begynder sweater Køb opskriften her

Mini me cardigan, strikket nedefra og op. Køb opskrift med eller uden garn lige her

Hent en gratis mini guide der handler om at strikke mønster over din raglan lige her 

I mange opskrifter ser man at der er masker mellem Raglan-lukningerne - disse kaldes ofte for mærke masker , og der derfor vil der måske være 8 i stedet for 4 markører, lad dig ikke slå ud af dette. placer dine markører brug en afviger (en anden farve) til omgangs start, så kan det ikke gå galt. Markørerne hjælpe dig visuelt til at se hvad du skal.

Indtagninger på en raglan 
Strik til M1, strik  2 r sm, strik til 2 m før M2, lls (løft 2 masker ret af, før dem tilbage på venstre pind, og strik maskerne drejet ret sammen) efter M2, 2 r sm, gentag på denne måde, med at strikke lls før en markør og 2 r sm før en markør.  

Strik masker sammen...
Før en markør lls (skråner mod venstre)
Efter en markør 2 r sm ( skråner mod højre)Hent min gratis mini guide til nedefra og op + oppefra og ned raglan tutorial lige her 


Men hvad er så forskellen på Rundt bærestykke og en Raglan?

På islændersweatre ser du ofte et rundt bærestykke, der er altså taget en masse masker ind på en omgang, så er der strikket nogle omgange uden og så tages der ind igen.

Eksempel på Rundt bærestykke

Kornblomst, strikket oppefra og nedefter. Køb opskriften her

I dette kompendium viser jeg en række ind og udtagninger, der er rigtig gode at kunne når du strikker raglan. Køb her for bare 35 kr 


Rigtig god strikkelyst
Charlotte❤️

14 kommentarer:

 1. Hm, gad godt vide hvad forvirringen gik ud på.... I mit hoved er raglan noget af det mest simple. Kan huske da jeg gik i gang med at strikke til min søn for, ja omkring 12 år siden), var det med raglan og i strib, men de 4 stykker strikket hver for sig. Striben gjorde, at delene var nemmere at sy sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vist mest navnet, og at indtagningerne ikke er ens.

   Slet
 2. Jeg kan godt forstå at der skal nogle forklaringen til, da der er mange unge der er begyndt at strikke og de kender jo ikke alle de fagudtryk som os gamle kender, så en opfriskning når du holder kursuser er sikkert dejlig for mange af dem
  mvh Kirsten fra Fur

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis. Det med begreberne, det er svært, hvis man ikke omgås med, eller har habile strikkere i sin omgangskreds.

   Slet
 3. Tak for udførlig beskrivelse - jeg har undret mig lidt, og tænkt, at det raglan-noget var meget svært, men det lyder til, at man bare skal kaste sig ud det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Smiler, det er godt, jeg håber du kommer til at strikke mange mange raglans :-)

   Slet
 4. Hej er der en grundteknik. Jeg har en opskrift på alm bluse hvor du deler forstk og ryg. Og syer ærmer på. Jeg kunne godt tænke mig at lave raglan men ved ikke hvor mange indt. Jeg skal lave. Og hvor mange m der lukkes i ærmegab.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lone prøv at se over på Filcolanas hjemmeside, der er en basis cardigan designet af Rachel Søgaard.

   Slet
 5. Forstår godt teknikken men synes det er noget bøvl at få strikket ærmerne ind. Stramt og besværligt. Nogen gode råd?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bruger noget der minder om Magic Loop teknik hen over ærmet, og deler midt på. Når stykket ikke er så stramt længere, så strikker jeg bare almindeligt igen

   Slet
 6. Denne kommentar er blevet fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 7. Hej Charlotte.
  Rigtig fint indlæg, men selvom jeg godt forstår metoden, du beskriver, er jeg stadig i tvivl om hvad raglan helt præcist refererer til:

  Er det opdelingen af strikketøjet og så de efterfølgende ind-/udtagninger langs de 'linjer'?
  Eller refererer det mere specifikt til måden ærmerne dannes på trøjen?

  Jeg er bare ikke helt med, og jeg har svært ved at finde det nogle steder.
  Håber på at høre fra dig

  Hilsen Signe, strikkemusen bag Knitchick på heartworkbysigne.com

  God dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er konstruktionen med de skrå linjer fra hals til ærmegab, der kaldes raglan. Så ja det er opdelingen af strikketøjet, hvor du gør dine ind eller udtagninger (alt efter om du strikker oppefra og ned, eller nede fra og op).

   Giver det mening? hvis ikke, så skriv endelig igen. Jeg arbejder nemlig på et kursus i Raglan, så dit spørgsmål er GULD værd for mig :-)

   Slet
 8. Thank you very much for seeing good information.
  Thank you very much for seeing good information.
  Thank you very much for seeing good information.
  Thank you very much for seeing good information.
  Thank you very much for seeing good information.

  SvarSlet

Jeg håber du har nydt indlægget. 1000 tak for din kommentar.