onsdag den 13. november 2013

Slå op over 2 pinde... én myte


Jeg sidder og kikker i gammelt materiale fra seminariet om strik... i en af vores kompendier var dette billede, samt et tekst om at undgå at slå for fast op - over 2 pinde.

HELDIGVIS er det ikke sådan min farmor har lært mig at slå op! For det er ikke de ekstra lange masker det giver når man slår op over 2 pinde, eller en større pind, som giver et løst opslag... Næh, det er mellemrummet mellem maskerne, det er der man skal passe på. 

Det opslag jeg lærte af min farmor, har intet dansk navn, men i engelsk strikketermologi hedder det "twisted german cast on" og kan vis bedst oversættes til et "vredet tysk opslag" - her hos mig er det farmors opslag. Farmors opslag er i familie med  krydopslaget.

Hvorfor var det så ikke det vi lærte??? nok fordi vi som strikkere hele tiden udvikler os, og hvad der var den bedste teknik den gang, er det ikke nødvendigvis i dag. 

Hvad er dit yndlings opslag?

Jeg har naturligvis mere end et... Men farmors opslag er det jeg anvender oftest. 

17 kommentarer:

 1. Jeg lærte også at slå op på 2 pinde. Men nu bruger jeg kun en pind der bliver mange løse tråde ved to pinde. Jette

  SvarSlet
 2. Sjovt - jeg har lige opdaget german twisted cast on. Jeg måtte søge lidt på nettet for at finde ud af hvad det var - men jeg er nu faldet pladask for den. Nem og pæn opslagning..:-)

  SvarSlet
 3. Er til dels enig med dig i at det er en myte med at slå op på to pinde, min kære bedste gjorde det altid hvis det var tyndt gran, og hun lærte mig det, men nu gør jeg det yderst sjældent, da jeg syntes det giver en grim og uensartet kant.. Derimod blev jeg i forbindelse med en strikkecafe hos hønsestrik i Aalborg introduceret for forskellige opslagstekniker.. så nu kommer det an på hvad jeg skal strikke hvilken måde jeg anvender.. men 8 ud af 10 gang bruger jeg twised german cast on (vidste faktisk ikke hvad den hed) ellers er strikkeopslag også meget godt en gang i mellem..

  Dog vil jeg sige at jeg ikke har helt glemt det gamle trick med at slå op over to pinde, jeg anbefalede det til min veninde som er nybegynder inden for strik, da hun ikke kunne strikke første pind fordi den var stram.. men hun kastede sig også ud i benvarmere på strømpepind nr. 6 hvilket ikke ligefrem er en god begynder opgave. så jeg sagde til hende at hun skulle slå op og en nr.6 + nr 3 for at give lidt luft, jeg syntes 2 pinde i nr 6 var for meget.. det blev et godt resultat for en nybegynder..

  SvarSlet
  Svar
  1. P6 er godt nok også stort :-) for en nybegynder handler det jo mest om at komme i gang... Og tips og tricks, kan jeg jo slet ikke få nok af... Der er mere end 100 måder at slå op og lukke af på...

   Slet
 4. Jeg talte netop om det opslag med Vivian Høxbro den anden dag. Hun kalder det drejet krydsopslagning på dansk. Det er en teknik der skulle have været brugt ofte på Lolland i gamle dage, så vidt hun kunne fortælle. Kommer din farmor evt. derfra?

  Mvh Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej ikke Lolland. Men super navn, drejet krydsopslag :-)

   Slet
 5. desuden så synes jeg, at de lange masker, som almindelig krydsopslagning giver, hurtigt bliver udlignet, når der strikkes videre. Dermed bliver der automatisk mere plads mellem maskerne og opslaget bliver løst

  SvarSlet
  Svar
  1. I uld, og andre elastiske garner, helt sikkert... Jeg kæmpede længe med at finde både en god aflukning og det rette opslag til hør... Det blev let meget fast.

   Slet
  2. ahh det er nok derfor at jeg ikke opdager det - jeg skal også have lavet en video af det opslag - så giver jeg dit besyv :o)

   Slet
  3. Jubii. Vi må mødes igen snart... Er du i Kbh på et tidspunkt?

   Slet
 6. Jeg lærte at slå op med to pinde. Idag strikker jeg maskerne op. Det må være den samme som du, eller ? Jeg vender masken når jeg sætter den over på pinden. .Eller også er det drejet kryds opslagning.

  Kh. Lis

  SvarSlet
  Svar
  1. Strikket opslag er også en af de opslag jeg bruger meget... Specielt under ærmer, i bluser strikket oppe fra og ned :-)

   Slet
 7. Jeg lærte i sin tid at slå op med "almindeligt opslag" på to pinde, men efter at jeg læste, at "kabelopslag" skulle være en god elastisk opslagning til rib, fx til sokker, og lærte det "PaaPinden.dk", har jeg ikke brugt andet, hvis jeg kan komme udenom det. Jeg kan bare godt lide at slå op på den måde. Og på een pind i øvrigt.
  At jeg dengang nok kom til at bytte om på videoerne, så det nok var "kabelopslag til enkeltrib", jeg egentlig ville have lært, er en anden sag. Det fungerer for mig :) (-så tak, Irene)

  SvarSlet
  Svar
  1. Irenes dejlige side På Pinden er det første sted jeg søger information... Derfor linker jeg også fast til hende her på siden... Så også tak fra mig :-)

   Slet
 8. Hold da op... anede ikke at der var så mange måde at slå op på... Jeg lærte vist både i skole og af min mor at slå op på 2 pinde. Ved egentlig ikke hvorfor jeg aldrig har gjort det, da jeg tog strik op igen som voksen. Jeg bruger KRYDSOPSLAG :-) og ja, strikket opslag under ærmer. Jeg har problemer med, at mine lukninger bliver for stramme. Det er især et problem, når jeg strikker strømper fra tåen-og-op. Men der har jeg lært at slå om pinden mellem hver maske og lukke 2 masker af ad gangen. Det giver en vildt elastisk lukning.

  SvarSlet
 9. Hold da op... anede ikke at der var så mange måde at slå op på... Jeg lærte vist både i skole og af min mor at slå op på 2 pinde. Ved egentlig ikke hvorfor jeg aldrig har gjort det, da jeg tog strik op igen som voksen. Jeg bruger KRYDSOPSLAG :-) og ja, strikket opslag under ærmer. Jeg har problemer med, at mine lukninger bliver for stramme. Det er især et problem, når jeg strikker strømper fra tåen-og-op. Men der har jeg lært at slå om pinden mellem hver maske og lukke 2 masker af ad gangen. Det giver en vildt elastisk lukning.

  SvarSlet
 10. Det hedder drejet krydsopslagning på dansk😊

  SvarSlet

Jeg håber du har nydt indlægget. 1000 tak for din kommentar.