onsdag den 13. november 2013

Slå op over 2 pinde... én myte


Jeg sidder og kikker i gammelt materiale fra seminariet om strik... i en af vores kompendier var dette billede, samt et tekst om at undgå at slå for fast op - over 2 pinde.

HELDIGVIS er det ikke sådan min farmor har lært mig at slå op! For det er ikke de ekstra lange masker det giver når man slår op over 2 pinde, eller en større pind, som giver et løst opslag... Næh, det er mellemrummet mellem maskerne, det er der man skal passe på. 

Det opslag jeg lærte af min farmor, har intet dansk navn, men i engelsk strikketermologi hedder det "twisted german cast on" og kan vis bedst oversættes til et "vredet tysk opslag" - her hos mig er det farmors opslag. Farmors opslag er i familie med  krydopslaget.

Hvorfor var det så ikke det vi lærte??? nok fordi vi som strikkere hele tiden udvikler os, og hvad der var den bedste teknik den gang, er det ikke nødvendigvis i dag. 

Hvad er dit yndlings opslag?

Jeg har naturligvis mere end et... Men farmors opslag er det jeg anvender oftest. 

Kreativ sommerhøjskole - Ungdomshøjskolen ved RibeJeg glæder mig helt enormt til sommerferien, eller rettere til at skulle arbejde med strik i sommerferien. 6. - 12. juli 2014 er der nemlig kreativ sommerhøjskole for voksne. Sammen med en række andre super kreative uld-kvinder (jeg vil ikke bruge ordet strikkere, for der skal meget mere end strikkes). 

Er du vild med at være kreativ, så er dette kurset for dig. De kompetente undervisere på kurset er Ingerlise Lebech, Sidsel Sangild, Charlotte Kaa Mathiessen, Bodil Munch og Birgitte L. Jensen. Du kan vælge mellem 4 forskellige strikke-/hækleworkshops eller faget "Collage". Der er foredrag af Christel Seyfarth, Marco Brodde og Hanne Sönnichsen. Vi skal en tur til Mandø og opleve Danmarks ældste by Ribe med de gamle brostensbelagte gader, Ribe Domkirke og den nyrenoverede Domkirkeplads med sydlandsk stemning. Du vil komme hjem fyldt med energi, nye idéer og teknikker, du kan arbejde videre med.

Venderækker vs vendepinde?


I min næste opskrift strikker jeg venderækker/vendepinde... Jeg bruger oftest begrebet vendepinde, men kan se mange skriver venderækker. Mon ikke venderækker er noget der har sneget sig ind med det engelske Turn rows? 
Hvad kalder du det? Venderækker eller vendepinde? Hvilket begreb giver bedst mening for dig? Og sidst men ikke mindst, hvordan strikker du dine vende-rækker/pinde?