onsdag den 15. oktober 2014

Strikkeprøven, helt enkelt


Strikkeprøven, et nødvendigt onde, mener mange. For mig er den blot et vigtigt arbejdsredskab, som hurtigt er gjort. Altså hurtigere end at skulle trævle en halv trøje op fordi jeg opdager den er blevet for stor, eller for lille.

Til denne vejledning er brugt, de pinde og garn opskriften anviser, en lineal, 50 cm reste garn, (blyanten er blot brugt til pegeredsskab). Altså ingen fancy strikke gadges. Der er som oftes to må, der skal tages i forbindelse med strikkeprøven - det horisontale maske mål.


og de vertikale pinde/omgangsmål, der er mange måder at tage dit mål på, dette er blot én af dem... som jeg mener er en god hjælp til bla. nye strikkere. Hvis du vil se en anden måde at tage mål på, kan du hoppe over på Woolspire og se den vejledning jer har lavet i samarbejde med dem. Hvad end du gør - så lov mig du strikker en god stor prøve.


Den prøve vi skal lave, skal give 10 cm på 17 masker og 22 pinde i glatstrik (der vil altid stå, hvilken type strik, du skal strikke). Derfor slår jeg 27 masker op (10 mere end jeg skal bruge) og strikker glat strik der ud af bare et par cm, mit er lidt overdrevet.

Med en lang tråd restegarn (50 cm), væver jeg ind og ud mellem de næste 17 masker.


Jeg væver med ca 4 maskers mellemrum, mens jeg strikker pinden


Nu har jeg min bundlinje, hvor hver garn-ende stikker ud på retsiden, de skal nu væves op langs pinderækken.
Igen væver jeg ind, blot vertikalt, følger min maske opefter, og væver på ca hver 4. pind, til alle 22 pinde er strikket - hvorefter jeg igen væver horisontalt, og strikker et stykke.


Jeg slutter med at have en markeret firkant, der gerne skulle give 10X10 cm, gør den ikke det, må jeg starte forfra på tykkere pinde hvis den er for lille og på tyndere pinde hvis den er for stor.

Jeg vasker min strikkeprøve og trækker den let i form inden jeg måler!