mandag den 10. marts 2014

Strik i fællesskab - Kelim cardigan del 1. Om strikkeprøver, magiskenøgler og sådan klipper du en trøje op


Velkommen til årets første SIFs. Materiale listen og opskriften finder du lige her. I dag og resten af ugen skal det handle om at få viklet nøgler, strikket en prøve, og sidst men ikke mindst at klippe prøven op. Dette er nemlig en cardigan der kræver at man tør klippe i sit strik. FRYGT IKKE, det er nemt og slet ikke farligt.Find dit garn og pinde frem samt en hæklenål 5,5 mm, nu skal der strikke prøve(r).


Inden du skal i gang med at vikle dit magiske nøgle, skal du beslutte hvor lange dine forløb skal være. Mine farveforløb er et sted mellem 1 og 3,5 omg sådan ca. Du kan regne ud hvor meget garn du bruger på en omgang ved at vikle garnet det antal masker du skal have på pinden omkring din pind. Til strikkeprøven bruger vi 36 m. Du skal vikle 36 m om pinden = ca 1 omg. Læs mere om hvordan du vikler dit magiske nøgle over på Woolspire, hvor jeg har lavet denne vejledning.


Her ser du et af mine magiske nøgler, link gerne i kommentarfeltet til billeder af dine magiske nøgler. 


Og nu til strikkeprøven. Du skal strikke rundt, om du foretrækker strømpepinde eller rundpinde er op til dig. Slå 39 m op med bundfarven, og strik diagram 1, 2, 6 og 7. Du skal placere diagram 2 og 6 centralt. Diagram 3 og 7 begyndes ved maske 2. De 3 første masker på pinden er opklipningsmasker og strikkes i lodrette striber, som beskrevet i opskriften. Jeg strikker første maske med mønsterfarven, anden maske med bundfarven og tredje maske med mønsterfarven.

Når du har strikket din prøve, kan du se om du er tilfreds med dit farvevalg og dit forløb. På denne prøve er jeg ikke helt tilfreds, jeg synes den gule får for meget magt, og prøven bliver for retro 70'er. Derfor beslutter jeg at den gule kun må have et forløb på max 1,5 omg. 


Nu skal hæklenålen i brug. Du skal hækle op gennem maskerne, men fra siden, ind igennem 2 masker, halvdelen af hver. Der hækles i én tråd fra mønster farven i den yderste af de 3 opklipningsmasker og 1 tråd fra bundfarven, den midterste af de 3 opklipningsmasker.


De 3 opklipningsmasker.


Så hækles der ellers bare fastmasker op gennem hele prøven.


På begge sider. Bagefter kan du hive lidt i strikketøjet, så du trækker de 2 fastmaskerækker fra hinanden, og maskerne mellem danner en lille tråd-stige... Det er her du skal klippe.


Og så Ser prøven sådan her ud ikke så fin vel, men når den er vasket og presset sker der noget helt magisk. Som du nok også ser, fik jeg ikke placeret mit ene diagram så fint - men mon ikke det går - godt det ikke var på trøjen ;-) Til næste gang skal du nå at vaske din prøve. Jeg vasker min i maskinen på et uldprogram med et uldvaskemiddel. 

Snakken fortsætter på Facebook og her i kommentarfeltet. Facebookgruppen er rigtig god, når I hjælper hinanden, og et fint sted at vise sin proces. Jeg forsøger at kikke ind dagligt.

Rigtig god strikkelyst.