onsdag den 19. juni 2013

Sådan gør du - hvad er en Raglan?

I disse dage holder jeg kursus i customize, på kurset var der en del forvirring om begrebet Raglan...

Hvad er en Raglan?
Hvordan strikker man en Raglan?
Og hvad er forskellen på en Raglan og et rundt bærestykke?

Derfor tænkte jeg at det var på tide med en ny, Sådan du...

På billedet nedenfor ser du en skitse af en Raglan sweater. Raglan'en er strikket nedefra (den kan også strikkes oppefra, resultatet er det samme).

Forestil dig at du strikker rund - ryg og forstykke hænger sammen, (du kan også strikke frem og tilbage på pindene og sy sammen).
Først strikker du kroppen, når den er så lang som du ønsker, målt fra lige under armen, og til der på taljen/hoften, den skal gå til.
Næst efter strikker du ærmer, 2 stk det sammen gælder som på kroppen, de skal måles fra lige under armen, og til der på håndleddet, hvor du ønsker de skal stoppe.Nu skal ærmerne sættes til kroppen. Når jeg sætter til, kan jeg godt lide at lade maskerne under ærmet hvile, så jeg kan sy dem sammen med åbne maskesting. Men måske vil du blot lukke af, og sy sammen.

Jeg lader hvad der svarer til en 4-8 cm i masker hvile, både i siderne på kroppen, og under ærmet.

Nu sætter du dit første ærme til, der hvor du sluttede din omgang på kroppen på ryggen, Sæt en markør M1 (omgangs start), strikker over ærmet, sætter den næste markør M2, strikker over halvdelen af kroppens masker, sætter M3, strikker over andet ærme, og sætter M4, strikker over ryggen, og er nu ved omgangens start M1.

Raglan, er den måde du strikker dit bærestykke mindre på, ved at mindske antallet af masker fra bryst til hals. Raglan lukningen, ses som en lige linje, fra ærmegabet op til din hals dannet af aflukninger (eller udtagninger, hvis strikket oppefra). Indtagningerne / udtagningerne gøres på hver side af markøren (eller en mærke maske) ofte tages der ind på hver anden omgang. Linjen med dine aflukninger går fra begyndelsen af din armhule. til øverst på skulderen, hvor skulder og hals mødes.Eksempler på Raglan 
Bifrost sweater strikket oppefra og ned - en god begynder sweater Køb opskriften her

Mini me cardigan, strikket nedefra og op. Køb opskrift med eller uden garn lige her

Hent en gratis mini guide der handler om at strikke mønster over din raglan lige her 

I mange opskrifter ser man at der er masker mellem Raglan-lukningerne - disse kaldes ofte for mærke masker , og der derfor vil der måske være 8 i stedet for 4 markører, lad dig ikke slå ud af dette. placer dine markører brug en afviger (en anden farve) til omgangs start, så kan det ikke gå galt. Markørerne hjælpe dig visuelt til at se hvad du skal.

Indtagninger på en raglan 
Strik til M1, strik  2 r sm, strik til 2 m før M2, lls (løft 2 masker ret af, før dem tilbage på venstre pind, og strik maskerne drejet ret sammen) efter M2, 2 r sm, gentag på denne måde, med at strikke lls før en markør og 2 r sm før en markør.  

Strik masker sammen...
Før en markør lls (skråner mod venstre)
Efter en markør 2 r sm ( skråner mod højre)Hent min gratis mini guide til nedefra og op + oppefra og ned raglan tutorial lige her 


Men hvad er så forskellen på Rundt bærestykke og en Raglan?

På islændersweatre ser du ofte et rundt bærestykke, der er altså taget en masse masker ind på en omgang, så er der strikket nogle omgange uden og så tages der ind igen.

Eksempel på Rundt bærestykke

Kornblomst, strikket oppefra og nedefter. Køb opskriften her

I dette kompendium viser jeg en række ind og udtagninger, der er rigtig gode at kunne når du strikker raglan. Køb her for bare 35 kr 


Rigtig god strikkelyst
Charlotte❤️

Vrang hul bluse

Så er min vrang hul bluse for Filcolana kommet af pindene, og det er vist på tide den får et navn, mon ikke smootie er fint, inspireret af dagens undervisning...

Haven

Altså lige bortset fra at det vælter op med uønsket beplantning i disse dage, så er jeg nu ret glad for vores lille have. Jordbær i spand, æbler på træ, istop urt, altsammen på vej mod spiseklarhed.
Vandet er ikke lunt, men badeklar, det er det.