onsdag den 26. november 2014

Sådan kan du også hjælpe med at sprede julehygge - gæsteblog fra CFS Risskov

Produkt billeder  fra en af de unge på CFS Risskov

I sidste uge fik jeg en sød mail fra nogle patienter på CFS i Risskov et specialafsnit for unge med spiseforstyrrelser. Jeg kan sagtens sætte mig ind i hvor svær netop december må være for de unge, og derfor har jeg valgt at pakke en kasse med lidt gamle strikke og hæklebøger, pinde og nåle og selvfølgelig masser af garn... På den måde kan jeg og mit fima forhåbentligt være med til at gøre denne tid sødere for de unge på CFS, når nu afdelingen ikke har midler nok til at indkøbe garn, pinde, nåle og bøger.

Her en lille gæsteblog fra en af de unge på CFS Risskov


Produkt billeder fra en af de unge på CFS Risskov

En hverdag med en spiseforstyrrelse kan være frygtelig at komme igennem. Dagene kan være lange og grå. Hvis du tager din sygdom og dig selv alvorligt, og du ikke bruger alt din tid på at løbe rundt eller prøve at kompensere på anden måde, men derimod skal sidde ned en hel dag, så kan det være frygteligt. Tv’et kører, radioen spiller, sms’erne bipper ind, men hovedet er stadig fyldt med tanker. Afledningen kan være svær at finde.

Produktbilleder fra en af de unge på CFS Risskov
Personligt har jeg det sådan, at jeg skal gøre noget med et formål. Jeg kan ikke sidde ned i en sofa en hel dag, medmindre der er et formål med det – udover, at jeg skal passe på mig selv og min krop, for den del  kan jeg endnu ikke se er et formål. Hvis jeg derimod f.eks. hækler eller strikker, så kan jeg fokusere på det, og koncentrere mig om det – og jeg opnår noget med det. For det første er der altid en glæde og sejrsfølelse, når et projekt er færdigt og vellykket. Det lyder måske underligt, men hvis man tvivler på, at man kan lykkes med noget her i livet, og samtidig ikke er glad for at modtage komplimenter, eller faktisk sige, at det du laver er flot, så er det her for mig et af de eneste tidspunktet, hvor jeg faktisk gerne vil vise mit produkt stolt frem og tage imod komplimenterne. Tingene kan gives som gaver eller pynte hos sig selv, så det giver også et formål at producere. For det andet går tiden lidt hurtigere. Man kan fordybe sig så meget i sit projekt, at man glemmer alt om tid og sted. Pludseligt er tiden fløjet af sted – hvilket også hjælper på de dage, der synes så lange. Derudover er en anden positiv effekt, at du netop kan blive tanketom på en positiv måde. Du behøver ikke forholde dig til alt ude i verden, for lige nu skal du bare følge en opskrift og være 110% procent nærværende i dit arbejde. Der er en form for terapi i det. Dette ved jeg, at jeg ikke er alene om at synes. Under en indlæggelse kan dagene også blive meget lange. Vi får at vide af personalet, at det er godt at have noget at give sig til, så tiden kan gå med noget. At lære at hækle og/eller strikke kan være svært, men det vil bestemt ikke være spildt. Man kan lære at nyde sit eget selskab. Jeg er begyndt at holde af at sidde ned, fordybe mig i mine sysler og måske med radioen i baggrunden – men det behøves ikke nødvendigvis. Måske det at være kreativ uden tanker i hovedet er starten på at turde og ville leve i nuet på godt og på ondt?

Jeg ved ikke med jer, men jeg er rørt - med min erfaring som forhåndværende specialklasselærere og professionel underviser i strik, og nu med denne beretning... Ved jeg at hånden og åndens samarbejde beroligere sindet og skaber glæde, tryghed og velvære.

Afdelingen, modtager gerne garn og redskaber til strik og hækling, send mig en mail på Knitting@bykaae.dk - og jeg sætter dig i forbindelse med min kontaktperson i afdelingen.