mandag den 25. september 2017

Hvordan tjener en strikdesigner sin løn (ved sælge sine opskrifter til firmaerne - kan man leve af det? DEL 2 af 5)🤑🤑


I min serie om at leve af at være strikdesigner, er jeg nået til det ben, der hedder at sælge opskrifter til et firma. Dette er del 2 af 5.

Læs del 1 her Intro freelance aftaler.
Læs del 3 her Undervisning
Læs del 4 her om Selvpromovering.
Læs del 5 her om Affiliate (reklame)

Med firma mener jeg et garnfirma, et blad eller et forlag.

Jeg samarbejder med følgende firmaer:
Garnfirmaer
Filcolana, BC garn, Mohair by Canard og Karen Noe.
For disse Firmaer har jeg lavet opskrifter, som, de har købt rettighederne til. Her får jeg et engangsbeløb, og så bruger de opskrifterne som de vil - det betyder at opskrifterne sagtens kan vises i et blad, uden at jeg får noget for det, de opskrifter der kommer i bladene for garn firmaerne, ses som en reklame.

For mig har det været en rigtig god start, at have gode samarbejdspartnere i form af garn firmaerne, der har bestilt 2-4 designs hvert halvår. Hvilket giver en mere sikker indkomst, end selv at sælge sine opskrifter, det er jo ikke alle opskrifter der sælger lige godt, mens andre, sælger langt mere, end det beløb, jeg kan få ved at sælge til et firma.

Prisen for et design ex moms ligger mellem 1500 og 4.500 kr afhængigt af, hvad designet rummer. Det forventes at modellen er gradueret i 4 str eller mere + en strikket model i en ønsket str, de fleste vælger medium.

I perioder nyder jeg at lave modeller for firmaerne, men jeg er der i mit designliv, at jeg kun gider lave det jeg har lyst til, så ingen bestillingsarbejde på en hvid sweater med snoninger til mig - der siger jeg nej tak. 

Blade
Kreativ Strik, Strikkemagasinet, Hendes Verden, Sallys, Bladet Garn (NO),

En rigtig god reklameplads for sit navn som designer, er i bladene. Min allerførste opskrift solgte jeg til Hendes Verden i 2011 Gul gør glad Jeg var PIV stolt og kan stadig mærke den boblende fornemmelse i maven, da jeg stod i Irma i SLuseholmen og skulle købe bladet med MIN OPSKRIFT I... Det var stort.

Jeg var så heldig at jeg fik forhandlet rettighederne tilbage på denne opskrift, og den dag i dag er det faktisk min bedst sælgende opskrift under navnet Silke Mohair Sommertop.

Prisen hos bladene ligger lidt under garn firmaerne og er meget forskellig fra blad til blad - og om du er ny, eller har været i faget længe. Forventningerne til en opskrift er de samme som hos garn firmaerne.

Hos nogle af bladene får du din opstrikkede model tilbage, og hos nogle kan du forhandle rettighederne tilbage efter en periode, men det er ikke nemt, og går også lidt ud over prisen.

Mit samarbejde med bladene har altid været godt, jeg har en ide om at det er meget godt at have noget i løbende - som sagt en rigtig god reklameplads. Men jeg har bestemt ikke lige så meget i som jeg havde i begyndelsen af mit designliv. Bestillingsarbejde, gør mig lidt flad, men i små mængder er det utroligt udviklende for mine kreative evner.


Forlag
Jeg udgiver mine bøger på forlaget epublis, og så er jeg med i en bog hos Kristensen og Ko. At udgive en bog, kan meget let sammenlignes med at have noget i et blad, det er heller ikke her du bliver rig. Jeg har hele 3 bøger ude nu, og er stadig ikke berettiget til bibliotekspenge, jeg får altså endnu ikke noget for at bibliotekerne udlåner mine bøger.... men jeg nærmer mig, måske lykkes det med den 4.

På forlagene er der mange typer aftaler man kan lave, og som jeg kan forstå det på mine kollegaer, så er det meget forskelligt hvad man kan forhandle sig til.

Mine bøger danner ofte baggrund for mine foredrag og min undervisning - de er på den måde en reklame for min undervisning - det kommer del 3 til at handle om - læs med om 14 dag. 

Hvis jeg skulle leve af udelukkende at skrive opskrifter...
Jeg lavede et regnestykke en gang, der hed 8 - 12 modeller til garnfirmaer og blade hver mdr for at have den samme månedsløn, jeg havde som lærer. Den holder bare ikke helt, nr 1, kan jeg ikke altid afsætte så mange modeller, nr 2, der er ikke nok timer i døgnet... heller ikke selvom jeg har et par strikkedamer der hjælper mig, jo mere de strikker for mig, jo flere modeller skal der afsættes - de skal jo også have løn.

Derudover ville der komme de 6-12 modeller der skal i en udgivelse, jeg tror på at én udgivelse hvert 2. år er en god grænse, og så bare lave enkelt opskrifter derudover... Jeg tror ikke på tykke bøger - for mit vedkommende altså, mine bøger er så nichepræget at det vil være dårlig forretning at lave en tyk. Til gengæld kommer alle mine bøger som de fedeste e-bøger, Strik & Mal er ude nu til bare 89 kr, og Dimserier og Krydret Strik er på vej. Jeg ELSKER de funktioner forlaget har lavet i e-bogen, så som diagram, der kan farvelægges gemmes og printes, scrollbar tekst ved siden af diagrammet, så man hele tiden er på den samme side... videoer og meget meget mere.

I år har jeg forsøgt at lave 1 -2 modeller i eget navn, der skulle udkomme hver måned, det er ikke lykkes helt, men tæt på - næste år lykkes det. Et andet regnestykke jeg har gjort, er nemlig at der skal være over 200 opskrifter i min shop, før end de giver et ordentligt afkast. De knap 40 jeg har nu, er ikke nok.

Udgifter til opskrifter
Hvilke udgifter er der forbundet med at skrive opskrifter?

  • Det meste af det garn jeg bruger er jeg så heldig at garnfirmaerne sender til mig - hvilket er god reklame for dem. Så garn er ikke min store udgift post.
  • Redigering og oversættelse til engelsk, er en stor post, her bruger jeg ca 1700 kr pr opskrift.
  • Udgifter til webshop og betalingsløsninger incl Ravelry (det er ikke gratis at have sine opskrifter til salg på Ravelry) ca 450 kr pr mdr
  • Program til at lave diagrammer i 
  • Program til at sætte opskrifter op i
  • Udgift til opstrik, hvis jeg ikke selv strikker op
  • Reklamer på FB og IG
  • Strikkepinde, jeg slider ret mange op
  • egen arbejdstid tør jeg ikke gøre op
Der er et ca forbrug ud over egne timer på en opskrift på ca  1900 kr der skal tjenes ind, før end jeg begynder at tjene penge - og glem så ikke moms og skat.