mandag den 1. august 2016

Top 5 strikkebøger - Finishing School a master class for knittersFor mig som strikdesigner er finish super vigtigt. 

For dig som strikker, kan finish betyde om dit strik er lykkes eller mislykkes.

Der er ikke noget der kan ødelægge dit strik mere, end dårlig montering, forkert valg af garn, en strikkefasthed der ikke passer eller måske er det bare efterbehandlingen der kiksede. 

Som strikker er der hele tiden nyt at lære, vi kommer ALDRIG til at kede os. Da jeg for en del år tilbage stolt afleverede et design til en garnproducent, forstod jeg ikke hvad hun mente, da hun sagde jeg skulle gøre mere ud af min montering... Jeg havde ellers siddet og og syet sammen med de fineste madrassting og teknikken jeg brugte fejlede da heller ikke noget. Jytte Slente (ja den er god nok den Jytte, strikdesigneren Jytte Slente), vist mig at ved bare at sy i den yderste yderste maske ikke 1 maske efter, så bliver sømmen det flottere. 

Da jeg kom hjem fra messen (tex stil messe i vejle for garnbutikkerne), tænkte jeg længe over den besked og den lille detalje med den éne maske. Med hjælp fra onkel Google, fandt jeg denne bog af Deborah Newton - Finishing School a master class for knitters. Den bog har underholdt mig i mange timer, og gør det stadig. Det er umuligt at huske alt hvad jeg har læst, og jeg er en af de strikkere, der skal have en teknik i hånden mere end én gang for at huske den. 


Om at vælge det rette garn...
Det afsnit, eller den workshop jeg først gik i gang med var den om at vælge garn. Det afsnit er for dig, der ofte vælger at bytte det garn ud som en opskrift er designet i, til noget andet. 

Workshoppen beskriver at, designeren sidder med to typer garn et hør og et bambus garn, de har ifølge deres banderole den samme strikkefasthed og den samme tykkelse. 

Designeren går i gang med at lave strikkeprøver (de skal være ret store for at du kan få en rigtig fornemmelse af garnet).  Designeren oplever at den ene strikkeprøve bliver meget længere ende den anden, den ene er mere "slap" og den anden trækker sig mere sammen.  Da de bliver vasket og strikket ud var prøverne lige store. Designeren beskriver, hvordan hun kæmpede med hørgarnet (det var det der var længere og mere slapt), hun fandt ud af at hun kunne vaske garnet i et uldvaskemiddel inden hun begyndte at strikke af det, så artede det sig bedere.

Min tanke er at når jeg læser en opskrift skrevet til en type garn, så er der mere at tage højde for en strikkefastheden, når jeg skal bytte mit garn ud.

Jeg skal også vide noget om garnet, hvordan arter det sig, når det bliver strikket, for mine mål vil måske ikke passe til de der står i opskriften. Er opskriften nu skrevet til et hørgarn, der er slapt, og jeg bytter det ud til en merino, det er et garn med mega meget elastik, så vil mine slut mål når mit strik er vasket og trukket i form slet ikke passe, selv om det passede mens jeg strikkede.

Garn viden må en strikker have - eller bare holde sig til det designeren har skrevet i opskriften!


Den øverste lap er bare strikket og ikke andet - den nederste er vasket og trukket i form.


Klip i strik
Er du som mig glad for 2-farvet mønster strik / fair isle, men ikke så glad for at strikke vrangpinde. Så er afsnittet om at klippe i strik, helt perfekt. 

Her er det en jakke med ærmekuppel. Du strikker alle dele med klippemakser (tænk på dem som et søm-rum som når du skal sy) Der er klippemasker ved ærmegabet, på ærmet rundt langs ærmekuplen. Op langs jakkens midte. Så skal der bare syes, og klippes op... Ingen ko på isen - men super genialt. 

Bogen rummer ALT hvad du har brug for
for at få et smukt strik; sammensyninger, dekoration, garnviden, snyde skemaer når du vil bytte ud, knaphuller, kanter, efterbehandling, kanter, kantmasker, hvornår skal du bruge dem og hvornår skal du ikke.... Det og meget mere + 14 opskrifter.