mandag den 13. juli 2020

Klip i strik (Steeking)


For nogen er det grænseoverskridende bare at tænke på at skulle klippe i strik. Men jeg lover dig, det er slet ikke så farligt. Strik trævler let i strikkeretningen, og slet ikke så let i maskebredden, med mindre du virkelig trækker og hiver. I dette blogindlæg, lærer du at gøre klar til at klippe, og lave en fin belægning af din klippede kant.


Jeg møder mange kursister, der frygter deres første møde med at klippe i strik, mange er bange for at ødelægge deres strik. Til det kan jeg kun sige, FRYGT ikke, det er slet ikke så farligt. 

Men hvorfor er det overhovedet man får trang til at klippe i sit strik? 

Særligt når jeg strikker Jacquard (2 farvet mønsterstrik) er jeg glad for teknikken. Jacquard er let at strikke rundt, men frem og tilbage på pinden, kræver at man virkelig er koncentreret, mest af alt, fordi man ikke kan se hvad man strikker, og mange får problemer med dominansen. 

En cardigan i Jacquard, er lettere at strikke rundt og så klippe op, end at strikke frem og tilbage, ofte bliver resultatet også pænere rundt. 

3 ting du skal tage højde for inden du sætter saksen i dit strik 
  • Glatte garnerne glider og skrider lettere end de rå uldgarner, derfor anbefaler jeg en maskinsøm til Alpaka, superwash, ekstra fin merino og plantegarner. 
  • Der ryger mindst 1 maske, når du klipper, husk derfor at tilføje klippe masker.
  • Lav en lille prøve at klippe i, inden du klipper din første sweater op. 
De 4 måder du kan gøre klar til opklipning på - Steeking
  1. Du kan gøre ingen ting og bare klippe, den metode bruger jeg ofte, hvis jeg første har valket (filtet) en sweater, den vil aldrig trævle. Kanten er stadig lidt rå og grim, her kan du sy et skråbånd på, eller folde kanten ind. 
  2. Sy på maskine, sy på hver side af din klippemaske (den midterste maske) Se video 
  3. Sy bagsting i hånden på hver side af din klippemaske, se videoen øverst i indlægget 
  4. Hækl kædemasker gennem klippe og masken ved siden af, se vejledingen her