mandag den 29. maj 2017

Farverigt vintage inspireret strik til de mindste (nyt babyhæfte med babystrik)


Da jeg i januar fandt ud af at jeg var gravid, stod den pludselig på babystrik... Alt hvad jeg følte mig inspireret til var at strikke til vores lille baby. Først strikkede jeg lidt efter andres opskrifter, det er jo ikke mange baby designs jeg har i mit repertoire, men det kommer der nu.

Tilbage i 2016 arvede jeg et par kasser med gamle vintage strikkeblade fra Vivian Høxbro, og da jeg i forvejen arbejder lidt på et hæfte med 6 vintage inspireret modeller til voksne - synes jeg det var en rigtig god ide også at se på de gamle baby opskrifter og lade mig inspirere af disse.

Det kommer der et lille babyhæfte med 6 vintage inspireret babystrik ud af (naturligvis farverigt). Det er super sjovt og inspirerende at sidde med de gamle blade og studere opskrifter. Først og fremmest er opskrifterne meget sparsomme for information, i mange af bladene er forkortelserne ikke forklaret, og der er heller ikke beskrevet at mønsteret skal placeres centralt... Det går de ud fra man ved som strikker, at man har en viden inden man går i gang. Alle opskrifter er i bare 1 størrelse, så kan du selv regne den størrelse ud du skal bruge ud fra den givne størrelse.

Hvad der kom bag på mig, er at der dengang strikkes i gode klare farver, ikke de der meget dusch pasteller vi ser i dag... Og det gør mig glad, jeg synes mange af de små babyer i dag ligner små kedelige leverpostej klatter i i barnevogn, i deres grå, beige, pudder rosa/ plaster farvet tøj. Det er en smagssag, det er jeg klar over, men når du følger med her på bloggen, og strikker mit design, så ved du at jeg er til gode klare farver, ikke at der ikke kan snige sig nogle mere afdæmpet farver ind, det kan der godt, men som udgangspunkt så bruger jeg de klare farver, de gør mig glad, og jeg synes de fleste mennesker kommer til at se mere livsglade ud, når de får lidt farve på.

Mange af opskrifterne fra 40'erne og 50'erne er utroligt raffineret, og der er anvendt teknikker, der er utroligt smukke. Det vil jeg naturligvis beholde, men samtidigt vil jeg også forenkle nogle ting en smule, så som at strikke strømpebukser fra tå'en op med kilehæl, tilføje lidt patentstrik i en opskrift, hvor jeg er inspireret af en drejet rib. Strikke rundt når det giver mening i stedet for at strikke frem og tilbage på pinden og sy sammen - dermed ikke sagt at der ikke kommer modeller hvor du skal sy sammen, nogle gange giver det god mening med en sidesøm.

Til mit nye hæfte har jeg nøje udvalgt farver og garner som jeg er vild med, men ud over det vil jeg til hver opskrift give 3 garnalternativer, ud fra følgende kriterier, der skal være garn fra et stort, et lille og et økologisk brand. Garnene behøver ikke at have det samme indhold, men må kunne ramme den samme strikkefasthed. I skrivende stund har jeg arbejdet med 3 modeller og følgende garner,  Lille Lerke og Lerke fra Dale Garn, Babysilk fra Du Store Alpakka, Rasmilla's tykke yndlingsgarn fra Rasmilla, Økologisk hverdagsuld fra CaMaRose, Bøllefrø fra Tante Grøn, lanolin uld fra Dale Garn.


Størrelserne i mit hæfte bliver gradueret fra str 0 mdr til 2 år i følgende intervaller; 0 -3  mdr / 56 CL, 3 - 6 mdr / 68 CL, 6 - 9 mdr / 74 CL, 9 - 12 mdr / 80 CL, 12 - 18 mdr / 86 CL og 1,5 - 2 år / 92 CL. Det er første gange jeg arbejder med 6 størrelser i en opskrift, og det er selvfølgelig også det der gør at du må betale lidt mere, end når der er gradueret i de sædvanlige 4 størrelser. Det giver nemlig et større regnearbejde, og kommer til at fylde mere og den tekniske redaktør får også mere at lave.

Af pindene har jeg følgende modeller:Leia's fineste kjole & Noah's fineste vest. De 2 opskrifter er bygget op om den samme start, og hvor der til Leia's fineste kjole strikkes et skørt på, fortsættes der i patentstrik til Noah's fineste vest. Indtil videre, har jeg strikket op i Babysilk, og nu ligger der noget lækkert økologisk garn fra Gepard og venter på at blive afprøvet. Kjole og vest er strikket oppefra og ned efter.
Den lille træ kanin er fra Wooden Makings (dette er ikke en reklame, jeg er bare vild med deres legetøj)


Carl's hverdags shorts. Denne opskrift er den eneste jeg har færdigbearbejdet endnu, den er strikket op i følgende garner; Lerke, Rasmilla's tykke yndlingsgarn og Økologisk hverdagsuld. De enkle shorts, går godt op på maven og holdes oppe af et par fede seler - de kan selvfølgelig også bruges af små piger.


Karla's sommerdragt. En sød dragt strikket i 2 dele hvorefter den sys sammen i siden. Detaljen med blondestrik i siden og op langs selerne er jeg vild med, og så har jeg strikket en hestetømme og bundet i taljen i stedet for et silkebånd.  Indtil videre er den kun strikket i Lille Lerke. Jeg overvejer G-uld's merino som et af mine alternativer, men skal lige tjekke strikkefastheden først.
Kraven og den søde bidering er fra Lille Oktober, som du finder på Instagram


Edel & Erik's sparkebukser. eller strømpebukser om du vil. Denne opskrift er jeg ikke helt færdig med at arbejde på, her har jeg endnu kun strikket op i 2 af de 3 garner. Jeg har brugt Bøllefrø fra Tante Grøn, det er de gule og Lanolin wool fra Dale garn.

Kender du et lækkert øko mærke eller et lille garnfirma, som du synes jeg skal prøve?

Det er nu muligt at købe bogen lige her