tirsdag den 8. oktober 2019

Sådan improvisere et par halvvanter uden en strikkeopskrift


Det er super dejligt og mega tilfredsstillende selv at kunne kombinerer en lille opskrift på et par halvvanter, eller fingerløse vanter som de også kaldes. Det er faktisk rigtig let, og på denne måde her er det endnu lettere - fordi du strikker frem og tilbage på pinden, hvilket gør formgivningen super let, og det gør det også let at arbejde efter en tegning af en hånd.

Der går ca 120-150 meter garn til et par fingerløse vanter, de kan super let strikkes med rester, hvor du strikker striber og på den måde får brugt dine rester.Trin 1: Tegn en vante rundt om din hånd, eller den hånd der skal strikkes til. Gør dine mål som vist her over.Trin 2: Strik en prøve, så du kan finde din strikkefasthed. På vanterne i videoen, har jeg strikket 3 tråde sammen, og måtte derfor sjusse lidt med pindetykkelsen, nogle gange skal der mere end ét forsøg til.

Du skal strikke din prøve i det mønster og med det garn du vil strikke med.

Når du har strikket din prøve, måler du hvor mange masker du har på 10 cm, og lige ledes hvor mange pinde, pindehøjden er dog kun vigtig hvis du strikker i et mønster du vil have til at begynde og slutte ens. Er det ikke så vigtigt strikker du bare efter dine mål.


Trin 3: Regnestykket... den letteste måde at arbejde med beregninger på er først at regne ud hvor mange masker du har på 10 cm, lad os for lethed sige at vi har 22 masker, ryk kommate 1 tand til venstre, så har du hvor mange masker du har på 1 cm - nemlig 2,2 masker.

Omkredsen om hånden øverst er 14 7 cm på forstykket og 7 cm på bagstykket
7 cm x 2,2 masker = 15,4 rund til 15 masker, skal vanten sidde til skal du trække lidt mere fra.

Tomlen er 5 cm rundt
5 cm x 2,2 masker = 11 masker


Trin 4: Dit design. (nede fra og op) nederst har du hele håndens omkreds 14 cm 30 masker, ved tommelroden begynder du udtagningerne til tomlen på hver side af  midt masken ved at tage ud til 31 masker midt på.
Gør dine udtagninger på retsiden til du har ll masker i midten, nu strikkes for, bage og tommel for sig.

Vanten sys sammen med madrassting i siden og ved tomlen. Næste vante strikkes modsat, hvis du strikker med mønster på forstykket.


I disse 2 videoer kan du følge med mens jeg strikker hele halvvanten, fra opslag til aflukning og montering. På den måde kan du meget let danne dig en ide om hvordan du vil strikke dine halvvanter.