mandag den 29. maj 2017

Farverigt vintage inspireret strik til de mindste (nyt babyhæfte med babystrik)


Da jeg i januar fandt ud af at jeg var gravid, stod den pludselig på babystrik... Alt hvad jeg følte mig inspireret til var at strikke til vores lille baby. Først strikkede jeg lidt efter andres opskrifter, det er jo ikke mange baby designs jeg har i mit repertoire, men det kommer der nu.

Tilbage i 2016 arvede jeg et par kasser med gamle vintage strikkeblade fra Vivian Høxbro, og da jeg i forvejen arbejder lidt på et hæfte med 6 vintage inspireret modeller til voksne - synes jeg det var en rigtig god ide også at se på de gamle baby opskrifter og lade mig inspirere af disse.

Det kommer der et lille babyhæfte med 6 vintage inspireret babystrik ud af (naturligvis farverigt). Det er super sjovt og inspirerende at sidde med de gamle blade og studere opskrifter. Først og fremmest er opskrifterne meget sparsomme for information, i mange af bladene er forkortelserne ikke forklaret, og der er heller ikke beskrevet at mønsteret skal placeres centralt... Det går de ud fra man ved som strikker, at man har en viden inden man går i gang. Alle opskrifter er i bare 1 størrelse, så kan du selv regne den størrelse ud du skal bruge ud fra den givne størrelse.

Hvad der kom bag på mig, er at der dengang strikkes i gode klare farver, ikke de der meget dusch pasteller vi ser i dag... Og det gør mig glad, jeg synes mange af de små babyer i dag ligner små kedelige leverpostej klatter i i barnevogn, i deres grå, beige, pudder rosa/ plaster farvet tøj. Det er en smagssag, det er jeg klar over, men når du følger med her på bloggen, og strikker mit design, så ved du at jeg er til gode klare farver, ikke at der ikke kan snige sig nogle mere afdæmpet farver ind, det kan der godt, men som udgangspunkt så bruger jeg de klare farver, de gør mig glad, og jeg synes de fleste mennesker kommer til at se mere livsglade ud, når de får lidt farve på.

Mange af opskrifterne fra 40'erne og 50'erne er utroligt raffineret, og der er anvendt teknikker, der er utroligt smukke. Det vil jeg naturligvis beholde, men samtidigt vil jeg også forenkle nogle ting en smule, så som at strikke strømpebukser fra tå'en op med kilehæl, tilføje lidt patentstrik i en opskrift, hvor jeg er inspireret af en drejet rib. Strikke rundt når det giver mening i stedet for at strikke frem og tilbage på pinden og sy sammen - dermed ikke sagt at der ikke kommer modeller hvor du skal sy sammen, nogle gange giver det god mening med en sidesøm.

Til mit nye hæfte har jeg nøje udvalgt farver og garner som jeg er vild med, men ud over det vil jeg til hver opskrift give 3 garnalternativer, ud fra følgende kriterier, der skal være garn fra et stort, et lille og et økologisk brand. Garnene behøver ikke at have det samme indhold, men må kunne ramme den samme strikkefasthed. I skrivende stund har jeg arbejdet med 3 modeller og følgende garner,  Lille Lerke og Lerke fra Dale Garn, Babysilk fra Du Store Alpakka, Rasmilla's tykke yndlingsgarn fra Rasmilla, Økologisk hverdagsuld fra CaMaRose, Bøllefrø fra Tante Grøn, lanolin uld fra Dale Garn.


Størrelserne i mit hæfte bliver gradueret fra str 0 mdr til 2 år i følgende intervaller; 0 -3  mdr / 56 CL, 3 - 6 mdr / 68 CL, 6 - 9 mdr / 74 CL, 9 - 12 mdr / 80 CL, 12 - 18 mdr / 86 CL og 1,5 - 2 år / 92 CL. Det er første gange jeg arbejder med 6 størrelser i en opskrift, og det er selvfølgelig også det der gør at du må betale lidt mere, end når der er gradueret i de sædvanlige 4 størrelser. Det giver nemlig et større regnearbejde, og kommer til at fylde mere og den tekniske redaktør får også mere at lave.

Af pindene har jeg følgende modeller:



Leia's fineste kjole & Noah's fineste vest. De 2 opskrifter er bygget op om den samme start, og hvor der til Leia's fineste kjole strikkes et skørt på, fortsættes der i patentstrik til Noah's fineste vest. Indtil videre, har jeg strikket op i Babysilk, og nu ligger der noget lækkert økologisk garn fra Gepard og venter på at blive afprøvet. Kjole og vest er strikket oppefra og ned efter.
Den lille træ kanin er fra Wooden Makings (dette er ikke en reklame, jeg er bare vild med deres legetøj)


Carl's hverdags shorts. Denne opskrift er den eneste jeg har færdigbearbejdet endnu, den er strikket op i følgende garner; Lerke, Rasmilla's tykke yndlingsgarn og Økologisk hverdagsuld. De enkle shorts, går godt op på maven og holdes oppe af et par fede seler - de kan selvfølgelig også bruges af små piger.


Karla's sommerdragt. En sød dragt strikket i 2 dele hvorefter den sys sammen i siden. Detaljen med blondestrik i siden og op langs selerne er jeg vild med, og så har jeg strikket en hestetømme og bundet i taljen i stedet for et silkebånd.  Indtil videre er den kun strikket i Lille Lerke. Jeg overvejer G-uld's merino som et af mine alternativer, men skal lige tjekke strikkefastheden først.
Kraven og den søde bidering er fra Lille Oktober, som du finder på Instagram


Edel & Erik's sparkebukser. eller strømpebukser om du vil. Denne opskrift er jeg ikke helt færdig med at arbejde på, her har jeg endnu kun strikket op i 2 af de 3 garner. Jeg har brugt Bøllefrø fra Tante Grøn, det er de gule og Lanolin wool fra Dale garn.

Kender du et lækkert øko mærke eller et lille garnfirma, som du synes jeg skal prøve?

Det er nu muligt at købe bogen lige her

mandag den 22. maj 2017

Charlotte's Yndlings sjal (tidligere kendt som Red barnet sjalet)


I et halvt år solgte jeg denne opskrift via Woolspire som en garnpakke, hvoraf 100 kr af salget gik til Red Barnet - Vi tjente over 28.000 kr der er gået ubeskåret til Red Barnet med særlig fokus på Syriens Børn. 

Nu er kampagnen afsluttet, og opskriften sælges nu uden garn - derfor har vi også valgt at omdøbe opskriften til Charlotte' Yndlings sjal. Du kan købe den lige her


Sjalet er strikket på tykke pinde PIND NR 8 for at være helt nøjagtig og har en strikkefasthed på 11 m i ret på 10 cm.

Garnet originalen er strikket i er Pus fra Du Store Alpakka, et lækkert let og blødt kabelspundet garn. 

Jeg elsker mit sjal, og har været pakket godt og grundigt ind i det hele vinteren... I smug gottede jeg mig over vejret, der var ret ringe, koldt og blæsende. 



Overvejer du at strikke sjalet, men vil gerne strikke med en anden strikkefasthed og et andet garn, så har jeg lavet en lille video der kan guide dig på vej til et godt resultat.

Rigtig god strikkelyst 💖

mandag den 15. maj 2017

Strik er også for de unge (den dag jeg var inviteret ind i Go' Morgen Danmark)


I lørdags var Trine Kok og jeg inviteret ind i Go' Morgen Danmark for at snakke om strik... 

Trine og jeg er jo begge bidt af en gal strikkepind... så da vi blev spurgt om vi ville medvirke og tale lidt om hvorfor vi strikker, kunne ingen af os sige nej.


Vores vært Karen-Helene Hjort, var super... Faktisk glemte jeg helt at jeg var på landsdækkende tv... Karen-Helen kan noget med at få dig til at føle at samtalen kun er mellem os... Det gjorde det hele så dejlig nemt. ALLE i Go' morgen Danmark, var super gode til at give en følelse af tryghed og nærvær. Alle sagde hej, og vi kunne ikke have haft en bedere start på dagen. 


Trine Kok har en række teser som hun har samlet ind fra folk der strikker. Ja faktisk blev det til 100 grunde til at du bliver et bedere menneske af at strikke... Læs dem her

Her er 4 af dem der kom med på tv... Hvad er dine svar i forhold til de 4 teser? 

Her får du mine...
  • Øje-hånd-koordination... Jo tak, den er jeg helt med på, arbejder ret godt med begge hænder selv om den venstre er min dominante.... Og så tog jeg kørekort i en ret sen alder og bestod alt i første hug... 
  • Strik modvirker stress... Jeg strikkede mig ud af stress tilbage i 2010.
  • Strikkere er gode netværkere... Alle mine nye venner jeg har efter jeg rykkede teltpælene op og kom til København, har jeg via strik... Jeg har strikke-venner spredt over hele kloden - TAK RAVELRY, FACEBOOK OG IG.
  • Strikkere er smukkere mennesker... ENIG, kender ingen grimme strikkere :-)

Vores vært, får forhåbentlig lyst til at strikke mere efter vores besøg i studiet. Jeg gav et par gode råd...
3 gode råd til en ny strikker
  • Strik rundt - bare ret.
  • Få en til at slå op for dig.
  • Brug onkel Google og tante Youtube.
Se de 10 minutter her, hvis du ikke fangede os - beklager dårlig lyd. 










fredag den 5. maj 2017

Rejsedagbog fra Strikkefestival på Færøerne 2017


For 2. gang er jeg inviteret til Færøerne for at undervise, på deres smukke forårs strikkefestival

Det her er en strikkerejse jeg har set frem til i meget lang tid... Da jeg forrige år besøgte Færøerne for første gang, blev jeg fuldstændig bjergtaget af den smukke natur, og den fantastiske imødekommenhed jeg mødte overalt hvor jeg kom - og vidste bare at jeg måtte tilbage her til. 

Har du lyst til at læse mere om min første strikkerejse herop, så skal du læse med her og her. Hvor jeg skriver om Bindifestival 2015. 

  

Onsdag formiddag mødtes jeg i CPH lufthavn med Jeanette Bøgelund,  Stine Hoelgaard og Vithard  Villumsen


Vi var alle inviteret til Færøerne for at undervise på Strikkefestivalen i Fuglfjord. Som sagt er det min 2. tur herop, og Stine og jeg er blevet enige om at tage et par dage ekstra heroppe og først tage hjem tirsdag. 
Onsdag - Søndag brugte vi alle i Fuglefjord, og da vi søndag formiddag fik sagt farvel til de 2 andre, gik turen videre mod Thorshavn, hvor vi skulle finde overnatning og ellers bare lade os inspirerer. 


Godt at vide Færøerne består af 18 øer, der bor folk på de 17 af disse. Du flyver til Vagar i Thorshavn når du flyver til Færøerne. Det er relativt let at komme rundt med bus, når du lige får sat dig ind i bus afgangene og destinationerne. Der er en lille tidsforskel på 1 time, uret sættes tilbage. 


Kulturhuset er ligesom omdrejningspunktet for hele festivalen, der er her vi mødes til frokost og fest. Og nede på havnen, der er de smukkeste skulpturer, denne er min favorit. Alt efter hvor man som beskuer står og ser på værket, kan man opleve samspillet mellem kunst og natur på forskellige måder. Jeg valgte et motiv, hvor du i venstre hjørne, kan se at vi ikke er i en helt lille by, her er nemlig en kæmpe fiskemel fabrik i udkanten af byen... og det er lige over bag den vi boede under festivalen. 


Her boede vi. Vi var så heldige at få lov at bo alene i et hus. Når du er til Festival i Fuglfjord er det nemlig sådan at du bor på B&B hjemme hos folk privat. Vi havde ønsket at bo sammen, så vi kunne have lidt kollegial hygge.

Som alle gode strikkefestivals med respekt for sig selv, var der et SKØNT salgsområde, hvor alle fik styret deres shopping gen. 
Mange af standene, havde fokus på det traditionelt færøske, og dem faldt jeg naturligvis for. Jeg er vild med deres dragte. De er ikke så overdådige som de norske, men er stadig fyldt med en masse lækkert og smukt håndværk, hvor alle typer håndarbejde er anvendt. 
Traditionelt færøsk strik med de traditionelle mønstre, til uhyr billige priser, jeg var ret lun på de strikkede tæpper og puder... Men min kuffert var for fuld til at tage store ting med hjem. 
Og sidst men ikke mindst garnet. Navia er et af mine færøske favorit garner.  Lidt er der også kommet med hjem i min kuffert. Den traditionelle 100% uld i en mega lækker grøn farve + den nye Silkiull, består af 75% uld og 25% silke.


I år har jeg flere nye workshops, og jeg fik lov at undervise i 3 af dem, den første er min nye farve workshop, hvor det virkelig handler om at få sat farver sammen. "Charlotte Kaae's farverige univers - sæt farver på dit strik".
På denne workshop arbejder vi med farvelære, laver lækre farveforløb, lære at bruge kameraet i din smartphone som farveguide. Og så leger vi med striber, både som vikleprøver men i den grad også via en hjemmeside, hvor du kan se dine farver sat sammen i tilfældige striber. Til sidst strikker vi en prøve på nogle striber vi har sammensat. Alt i Alt en super sjov workshop for dig, der er tændt på at arbejde med farver i dit strik. 
Denne workshop afholdt jeg to gange. Denne gang fik jeg også lov at prøve på engelsk, der deltog nemlig en amerikansk kvinde på min workshop.

"Slå op og luk af" er en af mine nye workshops, og her fik jeg altså sat mig selv på prøve... Ikke nok med at der er mange teknikker at huske på, så er der jo lige det der med at strikkere ikke strikker ens, og på Færøerne er det ikke en undtagelse, de strikker nemlig spejlvendt. VENSTREHÅNDS MEKKA. Her takker jeg lige min skaber for at jeg faktisk er venstrehåndet, og hurtigt kan sætte mig ind i maskernes anatomi. Og så var jeg heldig at der var en færøsk strikkeunderviser med på holdet, der kunne hjælpe når det blev rigtig svært. Selv fik jeg lært at slå op på færøsk maner. En teknik jeg glæder mig til at vise dig på min Youtube kanal i meget nær fremtid. 

Vidste du at der findes mere end 100 måder at slå op og lukke af på? Hvis du gerne vil prøve kræfter med nogle af mine favoritter, har jeg samlet 6 opslag og 6 aflukninger i et kompendium på dansk med videoer som du kan købe for bare 35 kr på Ravelry køb her

Den sidste af mine workshops handlede om knaphuller "Kunsten at strikke det perfekte knaphul"... Jeg har kogt mit ugekursus ned til en 3 timers workshop, hvor vi gennemgår 3-5 knaphuller... Perfekt knaphul med foldet kant er bestemt en af mine favoritter. 

Søndag formiddag rejste Stine Hoelgaard og jeg videre til Torshavn, hvor vi straks forelskede i den gamle bydel med de fine træhuse og græs på tagene. 

På Færøerne har de tradition for at kunne bidrage til husholdningen med håndstrik. Vi fandt en butik der samlede håndstrik ind fra hele landet, herfra bliver håndstrikken solgt, butikken får 10-30% af prisen, resten går til strikkeren. På hvert stykke strik, står der hvem der har strikket og i hvilket garn. Du kan se mere på deres hjemmeside lige her.

Naturligvis måtte vi også forbi de populære strikdesignere Gudrun og Gudrun og min personlige favorit Steinum

Færøerne har været fantastisk 
 Tak for denne gang.