torsdag den 30. december 2010

Mønstret bluse matematik

Det er sikkert og vist, jeg kommer til at mangle garn, må til Nørrebro snart.

Jeg har strikket ca 20 cm og mangler endnu 10 før en jeg er ved ærmet, så der er lidt vej endnu, inden at jeg skal til min raglanindtagning...

Matematikken er på plads, og nu er det så at teori og praksis skal kombineres... som de fleste ved, er det ikke altid at teorien holder i praksis, men jeg har lov at håbe.


Lidt om Raglan:
Nu er det jo første gang at jeg forsøger at beregne en raglan, så tag det ikke for at være helt korrekt!Strikket nede fra og op, uden indtagninger til talje. Strik til ærmgab, luk masker af til ærmer i begge sider, lad maskerne i mellem blive på pinden. Strik ærmer, luk af til sammensyning, og før de resterende masker over på arbejdet.

Nu kommer regnestykket for alvor - omkredsen i masker på arbejdet skal mindskes til den omkreds/masker du ønsker i halsen. Jeg skal tage ca 200 masker ind.
Beregn længden fra ærme til hals, beregn hvor mange omgange det bliver.
Jeg tager 8 masker ind på en omgang og har 50 omgange at tage 200 masker ind på. Derfor skal jeg have ca 25 indtagnings omg, altså på hver 2. p.
Min indtagning ligger ved ærmet, som vist på tegningen - klik på billedet, og du vil kunne se beregningern mere tydeligt.

Når jeg har testet min teori, skal jeg nok skrive en formel op, og en god arbejdstegning.

Det er blevet til en del strik i disse dejlig fridage, jeg har virkelig nydt at kunne strikke igennem. Vi har ikke haft nogle aftaler, strikken er kun blevet afbrudt af nogle dejlig lange traveture på fælleden.

I morgen bliver det nok ikke til noget strik og heller ikke d.1. jan... Men frem til og med den 3. jan har jeg fri fra job, så med lidt god vind i strikkepindene, når jeg at strikke selve blusen, og mangler så bare den høje hals, der skal strikkes i dobbeltstrik... Og til det får jeg brug for mere garn fra Slavi.

Blusen bliver faktisk en anelse mere løs end jeg havde forestillet mig, men det gør ikke rigtig noget, jeg tror den kommer til at sidde meget godt trods alt.

Kryds fingre for min raglan

5 kommentarer:

 1. Jeg krydser fingre for din raglan!
  Den er bare så flot - trøjen - mønster og farver - rigtig flot :-)

  SvarSlet
 2. Jeg krydser også fingre - og glæder mig til at se resultatet. Talte lige præcis om raglan igår med en veninde og hvordan man beregner indtagningerne - så tak for dit indlæg :-)

  SvarSlet
 3. Smiler tak I to... Flot ny blog du har fået Rix.
  Strikaholic, jeg er glad for at mine noter kunne være til hjælp...

  SvarSlet
 4. Hihi, du har jo genopfundet Elizabeth Zimmermans percentage system! ;o)
  Jeg har strikket raglanbluser nok til at være helt sikker på at det gøres ved indtagninger (eller udtagninger, hvis det strikkes oppefra og ned) på hver anden pind. Men godt at se at den formel faktisk holder! ;o)
  Glæder mig til at se resultatet, den bluse er så fin så fin indtil videre!

  SvarSlet
 5. Hvem der har opfundet raglan indtagnings beregningen ved jeg ikke helt, princippet er fra en mønsterkonstruktions bog, der tager udgangspunkt i gammel nordisk strik fra 17 1800 tallet... De var fantastisk kreative den gang.

  SvarSlet

Jeg håber du har nydt indlægget. 1000 tak for din kommentar.