I torsdags passede jeg Sannes garnbutik -Rasmilla. Hver gang jeg passer den kommer der unge mennesker ind der skal købe garn, til en der skal strikke for dem, vel at mærke... For de kan ikke selv, de vil gerne, men kan ikke.
På seminariet lærte jeg stort sel hele mit håndarbejdshold at strikke, det jeg husker bedst, var at garnet og pindene ikke måtte være for dyre. Vi strikkede i det mest hæslige akryl fra Kræmmerhuset på Nørrebro, senere gik turen til Nicoline garn, ligeledes på Nørrebro - min daværende lokale garn pusher... Bløde effektgarner, blev holdets favoritter....
Længe som i MEGET længe, har jeg gået med en ide om, at lave et lille "Start-kit",
2 ngl garn (uld)
1 sæt pinde (rundp i træ)
Og en vejledning incl videolink + rabatkode til begynderkursus
2 opskrifter (en flade, og rundstrikning)
Pris max 175 kr (erfaringen fra seminariet, siger mig at den nye strikker vil finde dette dyrt)
Nu er mit spørgsmål til jer... Hvad var det første I strikkede, i hvad materiale, og på hvilke pinde. Hvis I skulle lære en at strikke, hvad ville I først lære fra jer og i hvilket materiale?
Uldgarn absolut! Gerne lidt tykt, start med halstørklæde f.eks. Pinde: Metal, som er mine yndlings. Træ glider ikke så let, og de fleste begyndere holder krampagtigt og strikker meget stramt. Youtube er genialt, fordi man der kan se, hvad man skal gøre. Jeg har lært rigtig mange nye teknikker vha youtube, og ellers kursus, hvor man sidder lige ved siden af læreren. Det er en rigtig god ide med et startkit, og prisen lyder også god. Go for it!
SvarSletSom 4-årig strikkede jeg et lille dukkehalstørklæde i små garnrester - har en mor, der var tålmodig nok til at lære mig kunsten :) Jeg ville lave noget med ene retmasker og i overskuelig størrelse - pulsvarmere, halsdimser, ørevarmere, benvarmere - og i lidt kraftig uldgarn, så man hurtigt får en succes. Nybegyndere udfordres rigeligt af at holde styr på garn og pinde, så fancy mønstre og teknikker må komme siden :) Det undrer mig i øvrigt lidt, at så mange unge ikke kan strikke - SFOer og klubber er nærmest verdensmestre i nørklerier, men strik lader ikke til at indgå, så god ide med sådan en startpakke :) Får lige en ide: du kunne da tilbyde strikkekurser til klubpædagoger :)
SvarSletDukketøj på tynde strømpepinde og min mormor pillede det op når jeg lavede fejl. Garnet var hvidt og tyndt måske strømpegarn eller uld.
SletStemmer også for metalpinde da strikket glider meget lettere. Tynde pinde grundet vægten og garnet skal være lækkert merino eller alpakka, så det ikke kradser. Ikke klude eller andet der ikke kan bruges eller ligge fremme.
God ide tænkeboks til dig. Ideen, synes jeg er super god.
Kh. Lis
Har lært det ved min mor og mormor da jeg var 5-6 år gammel og i akrylgarn. Dengang kendte jeg ikke andet. Jeg er heldigvis blevet klogere og i dag kunne jeg ikke drømme om at strikke i andet end uld på addi rundpinde.
SvarSletUanset hvad....man skal helst have en god oplevelse og resultat ud af sine anstrengelser.
SvarSletOg skal der være en chance for at man fortsætter.....så er lækkert garn og godt værktøj
en forudsætning for et brugbart resultat, der ikke er blevet sværere pga dårlige strikkepinde
eller alt for hårdt akrylgarn. Et blandningsgarn er i mine øjne det bedste at starte med.
Det kan dræbe enhver strikkelyst at få en flot hue ud af maskinen i str æggevarmer, fordi man ikke lige ved at den skal håndvaskes eller trækkes i facon eller skal vaskes på skånsomt uldprogram (håndvask). Så et uld blandet med akryl eller en superwash uld, ikke alt for tynde pinde (2-3....så når man ingen vegne som ny, og man har svært ved at se hvad man laver)....helst 3½ til 5.....om det skal være træ eller metal er en smags sag. Til nye vil jeg sige metal med gode spidser så maskerne er lette at fange.
Ja, håndledsvarmere eller pandebånd strikket på to pinde, måske 4mm, og blandingsgarn, uld+? = superwash, så kunststykket ikke ødelægges ved første vask. Det burde også kunne gøres for max 100 kroner.
SvarSletJeg lærte det af min mormor da jeg var 6 år hun havde heldigvis tålmodighed til det og det var et dukkehalstørklæde. Lige nu har jeg selv en datter på 23 og hendes veninder de vil gerne at de kan lære det og komme igang. Men det må ikke være for dyrt når man er på SU. Et lækkert halstørklæde måske. Jette
SvarSletHalsrør er en super ting at starte på. 2 yngre modeller på mit strikhold, strikkede på jumperpinde, perlestrik og striber til et sådan rør. Eller på rundpind og striber. Ellers halstørklæde, eller et fede betræk til en pude, perlestrik på store pinde, sådan lidt chunky.
SvarSletAt strikke er sjældent for aldersklassen i SFO/ taler af mange års erfaring.
SvarSlet1. gang man strikker bør det være noget der kun skal være een ting af/ nr 2 vante/ pulsvarmer er øv.
Halsrør er rigtig fint
Hvor er det perfekt, at du har din helt egen brugerundersøgelse ved at stå i Rasmilla :-) Rigtig god ide!
SvarSletHalsedisse i uld, strikket på træpinde. Moderne, anvendelig og overkommelig.
SvarSletMit første projekt som voksen var et retstrikket mohair sjal på store pinde. Okay bortset fra at mohair er svært at pille op.
SvarSletJeg vil strikke i uldgarn på pind 4-5.
Første projekt er svært, men jeg tror jeg vil foreslå en hue strikket rundt. Så lærer man ret og vrang med det samme.
det første jeg strikkede var i skolen vi skulle strikke et langt lige stykke i rat riller, det var nok ikke mere en 10 m bredt. og det blev så rullet op med en fingerbøl inden i for vi havde strikket en nåle pude.
SvarSleti dag vilde de unge nok ikke hvide hvad de skulle bruge den til.
Jeg tror at håndvarmer eller ben varmer ville være noget som de kan se en ide i og det skal være i uld eller strømpe garn og på p 3 / 4 stykker. Personlig brydjer mig ikke om at strikke med for tykke pinde.
mange hilsner fra Kirsten fra Fur
Jeg strikkede et halstørklæde på pind 9 i noget farveskiftegarn
SvarSletMine første projekter i skolen var en kjole til en Barbiedukke (jeg havde ingen, så det var rigtig øv) og grydelapper til min gudmor (dem fik jeg retur da jeg flyttede hjemmefra ). Det første større projekt var en sweater i noget blandingsgarn. Det var learning by doing, for jeg var 13 år gammel og der var ingen i familien der kunne hjælpe :-)
SvarSletHvis jeg skulle vælge et begynderprojekt, så ville det være uldgarn (bomuld afslører alt), pinde nr. 4-6 og noget som måske kan filtes, som f.eks. bordskånere.
Andre ideer : pulsvarmere, halsrør, pudebetræk, pandebånd...
strikkeglade hilsner
Angelika
Tænker at pulsvarmere ville været et simpelt og brugbart begynderprojekt? Jeg har det lidt sværere ved materialevalg...jeg elsker at strikke i uld, men kan ikke fordrage at bære det mod huden (men kan godt overleve ulden i et par pulsvarmere ;-) ). Bomuld er tilgengæld nok ikke så taknemmeligt at strikke i som førstevalg.
SvarSletJeg har først lært at strikke som voksen - strikkede et lækkert uldent halstørklæde til min kæreste under min mors supervision. Til det kan man lære at strikke både ret og vrang - og så havde jeg stort behov for også at lære at tælle masker :)
SvarSletJeg lærte "rigtigt" at strikke på metalpinde str 3 i noget bomuldsgarn, som jeg syntes, var alt for uelastisk til at begynde med. Jeg holdt i forvejen ret krampagtigt på pindende.. Det jeg strikkede var bare småprøver for at lære ret og vrang, og legede lidt med nogle besynderligtmønstrede små karklude..
SvarSletNr. 2 projekt var et improviseret halstørklæde i mange forskellige slags akryl- og strømpegarn. Jeg gik udelukkende efter farven (grønne nuancer) og om garnet var blødt nok mod huden. Jeg strikkede ret og skiftede ret "tilfældigt" (sådan så det i hvert fald ud) til en ny farve og kvalitet (inklusive pink silkebånd), og da jeg ikke anede, hvordan jeg skiftede garn, slog jeg bare en knude og lod garnenderne være en del af looket.
Det (at skifte garn) er en teknik, der også kunne beskrives i et begynderkit, for det giver altså ikke lige sig selv, hvordan man gør det, og i hvilke materialer hvad virker. Det er ikke kun relevant ved farveskift, men også bare når man har brugt et nøgle og skal igang med et andet.
1000 tak for alle de gode svar, de er både sjove og utroligt brugbare for mig at have. Skriv gerne flere... I mellemtiden går jeg i tænkeboks...
SvarSletNoget med at skifte garn, når man løber tør, videoer, slå op, ret, vrang, luk af, rundt, fladt, materialer... både produkt og proces orienteret...
Jeg jobber også med garn og strikk, og treffer på de unge, som har med en som skal strikke for dem. Eller de kommer og sier de gjerne vil strikke, men er ikke så flinke......
SvarSletJeg er bevisst på at de velger et godt garn, som gir et flott resultat, og at prisen er i underkant av 200 kr.
Utbetales rer jo så populært blandt de unge. De kjøper kanskje en tubehals i syntetisk garn til 199 kr i en motebutikk.
Da kommer jeg med et forslag om at de kan strikke et selv, i den fargen de ønsker, som blir mye finere og mykere. Jeg lar de velge mellom dyre eller billige pinner ( av og til er mor med, og hun betaler. Da er valget enkelt)
Rillestrikk kan alle, og har de litt mer erfaring, kan de jo strikke en rett og en vrang. Jeg sier de alltids kan komme innom butikken og få hjelp hvis de står fast. Og mange kommer stolte med sitt ferdige produkt, og skal kjøpe mere garn, for venninnene har bestillt
Ej hvor fint Sylvia, tak for din gode kommentar, dine erfaringer fra butikken kan jeg virkelig bruge. Min erfaring siger også at tubehalsen/halsrøret er meget populært lige nu.
SletTrukkleif: utbetales er altså tubehals
SvarSlet