Hvad er lighederne og hvori ligger forskellen når der snakkes om de 2 konstruktionsformer
Rundt Bærestykke og Raglan?
I dette blogindlæg kan du læse om metoderne både når de strikkes nedefra, men også oppefra. Som strikker, er det altid et plus at have en god forståelse af den konstruktion man skal strikke.
Nedefra og op
Ens for begge konstruktionsmetoder er at de når de strikkes nedefra og op, begynder helt ens. Krop og ærmer er identisk på både sweatre med rundt bærestykke og sweatre med Raglan.
Når du har sat ærmerne til kroppen begynder forskellen
Et rundt bærestykke kan ses som en rund kegleform, hvor der i etaper tages ensartet ind, fra ærmegab og op mod halsen, dette betyder at konstruktionen ikke har nogle synlige ærmegab linjer. Rundtbærestykke er den absolutte letteste sweaterkonstruktion, der er strikket rundt. Og egner sig derfor perfekt som et begynder projekt.
Denne konstruktionstype har brug for lidt hjælp, hvis du gerne vil fremhæve feminine linjer og give din kropsfacon synlig kærlighed.
Taljering og en dyb hals er med til at gøre snittet mere feminint og på den måde ar være flatterende selvom du ikke længer har krop som en teenager.
derimod har klare definerede linjer, hvor ærmet møder kroppen, og lige som rundt bærestykke er det en af de letteste konstruktioner at strikke. Der tages typisk ind på hver 2. omgang, fra ærmerne er sat til.
Lige som ved rundt bærestykke, har denne konstruktion brug for mere feminine snit, bl.a. hvis du har en stor eller barm, eller brede skuldre. En god halsrunding, og taljering må til.
Raglan sweateren er også et godt begynderprojekt.
Oppe fra og ned
Konstruktionerne begyndes forskelligt, mens der til rundt bærestykke tages ud til en omvendt kegle, tages der på Raglanen ud i en omvendt trapetz form. Ens for begge konstruktionsmetoder er at de når de strikkes nedefra og op, slutter helt ens. Krop og ærmer er identisk på både sweatre med rundt bærestykke og sweatre med Raglan.
Rundt bærestykke
Efter halsen er strikket tages der masker ud, ofte over et sted mellem 3-9 omgange jævnt fordelt på bærerstykket. Der kan også være tale om at der strikkes efter et diagram, hvor udtagningerne er stratetisk placeret i forhold til at gå op i mønsteret.
Udtagningerne til raglansnittet, gøres ofte med omslag og danner på den måde et lille hulmønster. Den klassiske skarpe linje som vi kender fra at strikke raglansnittet nedefra og op er svær at få når der strikkes oppe fra. Det kan dog godt lade sig gøre, hvis du f.eks vælger løftede udtagninger, se videoen her under.
Hvad er din foretrukne konstruktion, det runde bærerstykke eller raglan snittet - og hvad med retningen, er du til oppefra og ned eller omvendt?
Jeg håber du kunne bruge dette lille strikke-tip
Rigtig god Strikkelyst
Charlotte Kaae
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Og glem nu ikke at du ved at shoppe via reklamelinks (billedet her under) på min blog er med til at støtte mit arbejde med at lave gratis undervisning her på bloggen.
Hej,
SvarSletJeg er i gang med at strikke en sweater oppefra og ned med rundt bærestykke. Jeg har ledt efter en slags tommelfingerregel for hvor ofte og hvor meget man tager ud. Det tætteste jeg er kommet er som du skriver, atman tager ud jævnt fordelt på 3-9 omgange. Men har du mon en idé om hvor meget? Jeg tænker ift. Det oprindelige eller endelige maskeantal.